Alcoolul în timpul sarcinii

Ne dorim copii, vrem sa avem urmași sănătoși și frumoși. Dar oare știm ce trebuie făcut pentru ca să și reușim?

alcoolul in timpul sarcinii

Consumul de alcool poate conduce la apariția așa-numitului „sindrom de alcool-fetal”. Acesta, după cum îi spune și numele se referp la anumite anomalii ale fătului și deci ale viitorului copil, constând în mai multe malformații ale feței : fante palpebrale înguste, microcefalie (cap mic), buză superioară subțire, urechi jos implantate, hipoplazie facială mediană (regiunea mediană a feței este mai mică, mai slab dezvoltată) sau probleme dentare (de exemplu dinți cu defecte ale smalțului).

Uneori se asociază și malformații ale inimii, cum ar fi: defecte septale atriale sau ventriculare, dar și malformații osoase și limitarea mișcărilor articulare. Și, din nefericire, acest sindrom va produce modificări asupra sistemului nervos central al copilului, variind de la simple tulburări consecutive deficitului de atenție și până la retard mintal. Deoarece nu se cunoaște momentul în sarcină când alcoolul poate distruge fătul și nici cantitatea de alcool necesară producerii unui astfel de efect, sfatul nostru este sa nu se consume alcool în sarcină nici măcar ocazional.

Un aport crescut și brusc de alcool la femeia gravidă mai poate produce și avortul spontan. Să nu uitam că alcoolul se află și în bere tot așa de bine cum se găsește în vin sau țuică.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest