Lumina dă viață oricărei case

Prezentă permanent în viața noastră, cu rol estetic, dar și funcțional, lumina poate aduce ușor la viață o casă întunecoasă și rece. Casa trebuie construită și amenajată în așa fel încât să putem profita la maxim de lumina naturală. Atunci când aceasta nu este suficientă, putem apela la lumina artificială, care este disponibilă în variate intensități și nuanțe astfel încât ne permite să creăm jocuri și efecte deosebite.

Iluminarea locuintei

Nimic nu este mai frumos decât o casă scăldată de lumină naturală sau artificială. O casă întunecoasă e rece, fără viață, iar combinațiile de culori nu se percep la adevărata lor valoare. Tendințele moderne identifică valențe noi ale utilizării luminii – acest material fără materie.

Într-o casă în care nu avem parte de lumină naturală din belșug putem să apelăm fără grijă la lumina artificială, care – vrem, nu vrem – face parte din ce în ce mai mult din viața noastră, este prezentă în locuințe, în magazine și pe stradă. Lumina ne influențează și ne modelează energia și momentele de relaxare, în tot ceea ce facem simțim prezența ei.

Folosiți la maxim lumina naturală!

Este lumina pe care o primim gratis, prin ferestre, uși, indiferent de anotimp. Dacă geamurile sunt mici, există trucuri pentru a păcăli ochiul.

Folosiți galerii mai mari, cu draperii așezate în lateral, apelați la perdele cât mai neutru colorate și cât mai transparente. Tot acest complex – perdea, galerie, draperie – să fie cât mai bogat! Folosiți în încăpere culori calde, deschise, și la zugrăveli, și la mobilier. Creează efecte dramatice, prin jocul umbră și lumină, modifică forma și culoarea cunoscută a obiectelor din mediul casnic, în funcție de inspirația de moment. Fiind cel mai important și mai facil instrument al decorării unei case, trebuie să-i acordăm o deosebită atenție.

Lumina de ambient și luminile de accent

Lumina de ambient este lumina care este prezentă în întreaga încăpere. Nu ezitați să folosiți întrerupătoare cu care se poate regla intensitatea ei. Ea asigură, de asemenea, fluxul luminos necesar activității de zi cu zi și intensitatea ei trebuie dozată corect pentru a nu îți obosi ochii, având în vedere că este lumina care te înconjoară aproape toata ziua.

Luminile de accent pun în valoare și subliniază obiecte de artă sau, pur și simplu, zonele din casă care îți sunt dragi și cu care te mândrești. Ele trebuie să fie mult mai intense decât restul luminii din încăpere.

Corpurile de iluminat, în ton cu restul casei

Vă amintim din nou că dacă aveți o casă modernă, și ca arhitectură și ca mobilier, puteți folosi fără grijă și din belșug scafe și spoturi în nuanțe tari, cu neoane cu lumină rece, pentru iluminatul general, dar mai ales în iluminatul de accent, pentru diferite obiecte sau zone de interes. Daca, dimpotrivă, aveți o casă clasică, cu mobilier greu, folosiți lămpi clasice, cu lumină caldă, din fier forjat sau anticat. Abajururile, indiferent dacă sunt din sticlă clară sau mată, alegeți-le în culori neutre – în tonuri calde de crem, galben, vernil etc., asortate cu perdelele și mobilierul din cameră.

Livingul are nevoie de lumină multă și puternică, el făcând parte, bineînțeles, din zona de zi, împreună cu locul de luat masa, holul și bucătăria. În aceste zone trebuie să avem prezente și luminile de ambient și pe cele de accent, pentru zonele de interes.

În living, de exemplu, langa canapea, sunt mai mult decat binevenite o veioză sau un lampadar care să vă ofere lumina necesară pentru a citi o carte sau pentru a frunzări o revistă, atunci când seara, după o zi de muncă, vreți să vă relaxați puțin.

În bucătărie sau în zona de luat masa, luminile de accent trebuie să fie deosebit de puternice și corect orientate. Niște spoturi încadrate în mobilierul de bucătărie, deasupra zonei de lucru, și o lampă generoasă deasupra mesei sunt suficiente.

În zona de noapte, iluminatul nu trebuie să mai fie atât de puternic, exceptând spațiul de depozitare a hainelor și locul unde te machiezi. În rest, două aplice sau veioze pentru citit, care să încadreze patul, sunt suficiente.

Baia, în schimb, trebuie să fie scăldată în lumină puternică, cu spoturi sau aplice din belșug.

Fără lumină nu putem trăi. Nimic viu din această lume nu poate exista fără ea. Plante, oameni, animale își reglează bioritmul în funcție de ea. Este prezentă în viața noastră și funcțional, și estetic – fie că vrem sau nu – așa că haideți să o facem cât mai plăcută și, de ce nu, cât mai spectaculoasă.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest