Cum avem grija de pasarile de colivie

Papagalii pitici, canarii și cintezele sunt păsările de colivie cel mai des întâlnite. Extrem de popular este papagalul pitic, o pasăre mică și afectuoasă, ușor de domesticit. Acesta poate fi, de cele mai multe ori, învățat să vorbească, iar exemplarele crescute în captivitate pot avea penajul colorat în diverse nuanțe de albastru, verde, galben și alb.

Când cumpărați o pasăre, alegeți una care să fie vioaie, cu privirea ageră și cu penele lucioase. Papagalii pitici pot trăi până la 12 ani, canarii, de regulă, circa 9 ani, iar cintezele doar 2 ani și jumătate. Principalul favorit dintre păsările cântătoare este canarul galben, iar dintre cinteze, zebra australiană, denumită astfel datorită cozii ei vărgate în alb și negru și a semnelor de lângă cioc.

Colivia potrivită

Alegeți o colivie care să fie suficient de mare pentru ca pasărea să poată zbura prin ea și înzestrați-o cu cel puțin 2 stinghii suspendate și cu vase pentru hrană și apă. Verificați ca podeaua să aibă o tăviță detașabilă, ușor de curățat; căptușiți-o cu hârtie impregnată cu nisip – o puteți procura de la magazinele pentru animale de companie. Cintezelelor și papagalilor pitici puneți-le în colivie o oglindă, o scară sau un clopoțel, pentru a se distra.

Așezați colivia într-un loc unde nu bate soarele direct, într-o încăpere fără curenți de aer. Curățați colivia și spălați vasele din ea în fiecare zi.

Cum le hrănim

Papagalii pitici, cintezele și canarii sunt păsări care se hrănesc cu semințe. Amestecurile de semințe se vând la magazinele pentru animale de companie. Puneți-le la dispoziție hrană și apă din belșug – , altfel păsările mor în 24 până la 48 de ore. De la aceleași magazine puteți cumpăra și dozatoare în care să introduceți provizii pentru câteva zile.

Păsărilor trebuie să li se dea totodată câte o mică porție de verdețuri, de exemplu salată sau frunze de păpădie, de 2 ori pe săptămână. Împrăștiați pietricele mici pe podeaua coliviei (ele sunt necesare la digestie). Înfigeți un „os de sepie” între gratiile laterale ale coliviei, pentru ca pasărea să-și poată freca ciocul de el.

Cum să le dresăm

Unui papagal pitic i se poate da drumul din colivie imediat ce se obișnuiește să fie luat în mână. Începeți prin a vă introduce mâna în colivie și a scărpina pasărea pe cap. După ce se familiarizează cu acest lucru, apăsați ușor cu degetul arătător pieptul păsării, pentru a o convinge astfel să vă sară pe deget. În cele din urmă, pasărea va veni pe mână în mod firesc și când va fi afară din colivie.

Asigurați-vă că ați închis toate ușile și ferestrele înainte de a da drumul păsării. Lăsați ușa coliviei deschisă, ca să se poată întoarce din proprie inițiativă. Dacă nu se întâmplă așa, faceți întuneric în încăpere pentru a o liniști și apucați-o ușor din spate, prinzându-i gâtul între degetul arătător și cel mijlociu. Nu lăsați niciodată canarii și cintezele afară din cușcă – vor intra în panică și s-ar putea lovi de geam.

Sănătatea și îngrijirea păsărilor

O pasăre nu este sănătoasă dacă are penele zbârlite, ochii parțial închiși și nu are poftă de mâncare. Acoperiți colivia din 3 părți pentru ai menține căldura și duceți pasărea la veterinar cât mai repede.

Ghearele și ciocul unui papagal pitic pot crește excesiv. Țineți pasărea în modul descris mai sus și tăiați-i-le cu grijă cu o foarfecă sau unghieră. Dacă pasărea are ciocul descuamat, semn al unei infestări cu căpușe, ea trebuie tratată de un veterinar.

sursa foto: http://fayettevillearanimaldoctor.com

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest