Pustule – Cum apar si cum se trateaza

Pustulele sau bășicile apărute la mâini și la picioare sunt provocate cel mai frecvent de fricțiuni.

Picioarele suferă atunci când niște pantofi nepotriviți se freacă de călcâie și de degete; degetele de la mâini și palmele se pot bășica, de pildă, în urma folosirii îndelungate a uneltelor manuale de către bricoleri. Arsurile, substanțele iritante pentru piele și înțepăturile de insecte pot provoca la rândul lor pustule.

Tratați pustulele evitând orice nouă fricțiune din momentul în care acestea apar, spălând cu grijă toată zona cu apă caldă și săpun și aplicând un pansament uscat și steril. Vindecarea durează, de regulă, circa o săptămână, posibil mai mult dacă pielea de sub pustule e crăpată sau infectată.

Nu spargeți o pustulă cu intenție, decât dacă vă provoacă un disconfort acut – veți mări riscul unei infecții. Lichidul se va reabsorbi în mod natural, iar pustula se va retrage.

Totuși, dacă o pustulă s-a spart accidental, expuneți-o la aer cât mai mult posibil, acoperind-o însă cu un bandaj uscat dacă există riscul să ajungă la ea particule de praf sau murdărie.

În cazul în care decideți să spargeți o pustulă dureroasă, spălați-vă mai întâi foarte bine mâinile și zona afectată. Încălziți apoi un ac subțire la o flacără, lăsați-l să se răcească puțin și, fără a îndepărta de pe el funinginea și fără a-i atinge vârful, lipiți culcat acul pe piele și împingeți-l cu putere pe o latură a pustulei și apoi în partea opusă. După ce ați scos acul, presați ușor pustula cu un tampon de vată, ștergeți foarte bine zona și aplicați un pansament adeziv.

Apelați la medic dacă o pustulă se infectează sau dacă apar pustule fără o cauză vădită.

Dacă pe piele apar spontan multe pustule, acestea pot fi un simptom al unei boli infecțioase precum varicela sau impetigo – o boală infecțioasă extrem de virulentă.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest