Negi – Tratament, indepartare si profilaxie

Există 5 tipuri de negi – mici excrescențe solide pe piele, provocate de virusuri și slab contagioase.

Tipuri de negi

Negii comuni, cu suprafața aspră, cornoasă, sunt cei mai mari. Pot ajunge la 25 mm în diametru și pot fi uniți. Sunt cei mai obișnuiți la copii, mai ales pe mâini.

Alt tip comun la copii sunt negii plantari (numiți și veruci). Aceștia sunt înglobați în talpă sau în degetele de la picioare și sunt de multe ori dureroși. Negii plați sunt mici ciorchini netezi care cresc adeseori pe marginea unei zgârieturi. Negii filiformi – fâșii înguste de piele, lungi de până la 3 mm, cu vârful tare – cresc de obicei pe față sau pe gât. Negii ano-genitali sunt excrescențe multiple în jurul organelor genitale sau al anusului.

Tratament

Negii dispar uneori fără nici un tratament, dar de obicei persistă sau se răspândesc.

În farmacii se găsesc pudre și paste pentru îndepărtarea negilor, dar acestea nu trebuie folosite pentru tratarea negilor faciali sau a celor ano-genitali – pentru aceștia cereți o rețetă medicului de familie.

Pudra sau pasta se aplică pe negi zilnic (ferind pielea normală) și se lasă să se usuce. Când folosiți pasta, protejați pielea din jurul negului cu un tampon pentru pedichiură și acoperiți negul cu un tifon. Nu zgâriați niciodată negii, deoarece aceasta le favorizează răspândirea.

Dacă aveți negi ano-genitali, dacă un neg devine dureros ori dacă pudrele și pastele nu au efect, apelați la medic. Acesta are de multe ori posibilitatea de a îndepărta negii prin congelare, prin cauterizare sau prin chiuretaj.

Profilaxie

Evitați să atingeți negii contagioși și, dacă aveți așa ceva, purtați plasturi impermeabili în locuri publice cum sunt dușurile, bazinele de înot, toaletele, sălile de gimnastică etc.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest