Lucerna, inima Elvetiei

Lucerna („Luzern” în limba germană), capitala culturală a Elveției centrale, se află la 439 m altitudine, în apropierea munților Alpi. Înconjurată de munți giganți precum Muntele Titlis (3000 m) sau impresionantul Pilatus (2132 m), Lucerna este considerată „Elveția în Elveția”. Este orașul de care orice turist se îndrăgostește pe loc: încercuit de munți înzăpeziți chiar și în plină vară, găzduit de un lac nu mai puțin faimos – Lacul celor patru cantoane (Vierwaldstättersee) și traversat de cel mai vechi pod din lemn din Europa – Podul Capelei (Kapellbrücke). Este vizitat zilnic de turiști din întreaga lume înarmați, desigur, cu aparate de fotografiat și camere de luat vederi.

Lucerna - Podul Capelei
Lucerna – Podul Capelei, cel mai vechi pod de lemn din Europa (sursa foto: wikipedia)

Podul Capelei

Construit în anul 1300 este cel mai vechi pod de lemn din Europa. Turnul de apă ce însoțește podul, înalt de 34,5 metri, a servit inițial ca punct de observație a zonei, apoi ca închisoare, sală de tortură și ca arhivă a orașului. Din nefericire, în urma unui puternic incendiu, podul a ars aproape complet la 17 august 1993. Doar extremitățile sale au scăpat de flăcări. Podul de astăzi a fost reconstruit între 1993 și 1994 după tehnicile străvechi ale construcțiilor de lemn.

Lucerna - Muntele Pilatus
Lucerna – Muntele Pilatus (sursa foto: pilatus.ch)

Muntele Pilatus

Este cunoscut ca „Muntele Dragonilor”, dar și ca muntele cu cea mai abruptă cale ferată din lume (înclinarea este de 48 de grade). Oferă o vedere unică și cu adevărat specială asupra Alpilor și a lacurilor elvețiene. O atracție specială o reprezintă cel mai lung tobogan din Elveția, cu plecarea din localitatea Fräkmüntegg. Numele ciudat al muntelui își are originea într-o legendă care spune că trupul lui Pilat din Pont a fost găsit plutind pe apa unui mic lac de pe acest munte, iar spiritul acestuia rătăcește, amenințând să aducă prăpădul asupra orașului daca este deranjat de vreun curios.

Lucerna - Fasnacht
Fasnacht – Carnavalul din Lucerna (sursa foto: wikimedia)

Carnavalul

Carnavalul din Lucerna (Fasnacht) este deopotrivă o tradiție a lunii februarie, dar și un spectacol cât se poate de colorat, prin varietatea de costume ce pot fi întâlnite în fiecare an. Durează 6 zile, începutul fiind în dimineața imediat predecesoare a „vinerii negre”. Acest Carnaval este și un vestitor al primăverii (echivalentul Mărțișorului românesc), prin explozia de culori și larma dată de fanfarele ce o însoțesc. Timp de aproape o săptămână, locuitorii din cantonul Lucerna, de la copii și până la bunici, pot fi văzuți în costume care de care mai ciudate și mai colorate. Voia bună îi însoțește pe elvețienii din partea germană în aceste zile de Carnaval care încep și se sfârșesc printr-o paradă splendidă de costume și muzică de fanfară.

Loewendenkmal
Loewendenkmal – impunător monument cioplit în stâncă (sursa foto: swiss-landmarks.ch)

Atracțiile orasului

Monumentul leului (Löwendenkmal), un impunător monument cioplit în stâncă a fost realizat în amintirea celor 786 de ofițeri și soldați elvețieni ce s-au jertfit apărându-l pe Ludovic al XIV- lea și Maria Antoaneta. Muzeul Elvețian al Transporturilor (Verkehrshaus) este cel mai mare muzeu de acest gen din Europa. El deține și primul cinema tridimensional elvețian. Și nu în ultimul rând, acest muzeu vă oferă prilejul să vedeți dintr-un balon, de la o înălțime de 120 m o panoramă a Lucernei de neuitat. Centrul de Cultură și Congrese (Kultur und Kongres Zentrum – KKL) aflat pe malul lacului Luzern a luat ființă în 1998 și se mândrește cu moderna sală de concerte care are cea mai bună acustică din lume. Considerat cel mai fascinant oraș al Elvetiei, capitala neoficială a țării lui Heidi, Lucerna este și va rămâne cu siguranță o atracție permanentă pentru turiștii din întreaga lume. Dacă orașul Berna este considerat capul Elveției, Zürich-ul mâna dreaptă a acesteia, Lucerna este una dintre stațiunile importante ale țării și este cu siguranță inima Elveției.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest