Problemele cuplurilor: sterilitatea

Pentru mulți dintre noi, un copil înseamnă desăvârșirea fericirii, înseamnă completarea vieții de cuplu. Un copil este acel „ceva” care te face să vezi în viitor, care-ți schimbă stilul de viață și planurile bine „lucrate” de până atunci… Ce se întâmplă însă atunci când un cuplu își dorește nespus un copil pe care nu-l poate avea din motive medicale?

problemele cuplurilor - sterilitatea

Deși sterilitatea pare a fi problema principală în cazul de față, inamicul este bariera psihică, acea multitudine de întrebări care vă frământă mintea și sufletul, după ce aflați diagnosticul de sterilitate. Multe cupluri se destramă în această perioadă a întrebărilor. Cele care rezistă, vor căuta soluții! Prima soluție care va fi luată în calcul va fi desigur cea a înfierii. Însă problema este mult mai complicată decât pare, pentru că cele mai multe cupluri vor să înfieze copii cu varste de până la 2-3 ani. Se cunosc motivele. În cele din urmă se va ajunge probabil la înseminarea artificială, metodă tot mai des folosită în ultima vreme.

După ce bebelușul drăgălaș și mult așteptat a venit pe lume, vechile probleme vor fi „încuiate” în trecut. Dar copilul va crește și va veni momentul în care i se va părea normal să întrebe despre „cum era când era el mic”. Această întrebare va stârni amintiri dureroase parinților, care vor încerca să evite răspunsul. Dar copilul le va repeta întrebarea până când totul îi va fi clar. Și iată cum apare o situație delicată în mijlocul unei familii ce părea foarte fericită.

Ideal este să nu se ajungă la această situație. Părinții trebuie să fie conștienți că vor trebui să discute cu copilul mai devreme sau mai târziu despre această problemă, fie că el este infiat fie că s-a născut în urma unei înseminări artificiale. Mulți părinți se vor scuza, dând vina pe vârsta copilului: „n-ar fi înțeles, dacă i-am fi spus”.

Sigur, însă, cu afecțiunea pe care i-o purtați copilului îl veți face să înțeleagă că cel mai important lucru este acela că-l iubiți, că formați o familie și că acest lucru nu va fi schimbat de nimeni și de nimic. De fapt, copiii se sperie de nesiguranța pe care o creează această situație. De aceea, comunicarea trebuie să fie la cote înalte nu numai în momentele dificile ci și în zilele obișnuite. Dacă această comunicare este stabilită între dumneavoastră și copil, sigur el va înțelege exact cum stau lucrurile și va continua să vă iubească. Iar zilele liniștite și fericite se vor întoarce iarăși în mijlocul familiei.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest