Gardenia

Botezată după numele naturalistului Alexander Garden, Gardenia face parte din familia Rubiacee și este o plantă (arbust) foarte apreciată pentru frumusețea ei. Frunzele lucioase de culoare verde închis rezistă tot anul și creează contrast cu frumoasele flori alb-crem, puternic parfumate.

gardenia

Gardenia Jasminoides este cea mai întânită ca plantă de apartament. Nu este dificil de cultivat, însă, dacă doriți să înflorească, trebuie să îi acordați îngrijiri speciale. În sere sau cultivate ca plante de interior, gardeniile ating o înălțime de 450 mm.

Deși este una dintre plantele de apartament extrem de sensibile la condițiile de mediu, necesitând îngrijiri atente și constante, Gardenia vă va răsplăti eforturile cu flori deosebit de delicate și parfumate.

Cultivarea gardeniei

gardenia jasminoides
Gardenia jasminoides, este originară din China și Japonia și înflorește vara.
Primavăra, dacă apar rădăcinile la suprafața solului sau prin gura de drenaj din ghiveci, replantați gardenia într-un amestec de pământ de flori și turbă, în părți egale. Manevrați planta cu grijă pentru a nu-i răni rădăcinile. Se pot folosi și amestecuri de pământ pe bază de humus și fără calcar.

Așezați gardenia într-un loc bine aerisit, fără curenți puternici de aer. Ele au nevoie de umezeală relativ mare și lumină intensă, dar nu de soare puternic care să cadă direct pe ele. Udați planta tot timpul anului. Vara trebuie să îi dați apă la temperatura camerei, suficienta pentru a îmbiba tot pământul din ghiveci, dar trebuie să lasați pământul să se usuce până la circa 13 mm adâncime înainte de a-l uda din nou. Pulverizați din când în când apă pe frunze, tot la temperatura camerei, pentru a menține umezeala aerului. Aveți grijă să nu umeziți bobocii sau florile, fiindcă își pot pierde culoarea sau pot fi afectați.

O temperatură a camerei de 14-24 grade Celsius este adecvată pentru cea mai mare parte a anului. Totuși, la sfârșitul primăverii și vara, când se formează bobocii, este nevoie de o temperatură constantă de 17 grade Celsius. O schimbare subită a temperaturii va duce la căderea acestora.

Toamna și iarna asigurați-i cel puțin 13 grade Celsius și udați-o cu moderație. Iarna, lăsați pământul din ghiveci să se usuce până la 25-50 mm adâncime înainte de a-l uda.

Între lunile martie și septembrie, dați plantelor o dată la 2-3 săptămâni îngrășăminte „acide” pentru plante de ghiveci. Gardeniile detestă calcarul, astfel că nu trebuie să folosiți apa de la robinet în zonele cu apă dură.

Reproducerea

Gardenia thunbergia
Specia Gardenia thunbergia, arbust originar din Africa de Sud.
Înmulțirea Gardeniei se poate face prin butășire. În perioada ianuarie – martie, prelevați butași de aproximativ 8 cm din vlăstarele tinere și sănătoase. Pentru a favoriza prinderea și dezvoltarea rădăcinilor, tratați partea inferioară a butașilor cu hormoni rizogeni, iar apoi plantați-i într-un amestec de turbă și nisip, în părți egale. Așezați butașii la adăpost de razele soarelui și mențineți compostul umed. Noile plante, obținute din butași vor înflori după aproximativ 2-3 ani.

Pericole și precauții

Apa și lumina insuficientă (sau în exces) și schimbarea temperaturii vor avea ca efect căderea florilor și a bobocilor și uscarea frunzelor. Temperaturile ridicate din timpul verii și aerul uscat pot favoriza apariția păianjenului roșu. Acesta poate fi combătut cu acaricidele adecvate.

Specii și varietăți horticole

Gardenia jasminoides (sau Gardenia augusta) are tulpini lemnoase, frunze lucioase de culoare verde închis. Înflorește în miezul verii, iar florile sunt albe, având petale cu margini rotunjite, dispuse ca o corolă. Parfumul florilor seamănă cu cel al Iasomiei.

Gardenia thunbergia, arbust compact cu frunze verzi, lungi de până la 15 cm, originar din Africa de Sud. Florile sunt albe, parfumate și apar toamna. Ele sunt urmate de fructele ovale, cenușii.

15 comentarii la „Gardenia”

  1. Mama mea are o floare primita de ziua ei,o asemenea floare.Dar acum frunzele au devenit mate si numai sunt lucioase,si numai infloreste deloc acolo.Ce se poate face,in cazul asta?Cum se pot mentine verzi si lucioase frunzele?Si cum se poate face ca arbustul sa infloreasca?

    Răspunde
  2. Am si eu doua Gardenii,au avut flori ,apoi s-au uscat si cazut (anul trecut)si apoi nu au mai inflorit,v-as ruga un sfat,cum sa infloreasca din nou,va multumesc,C.Serban.

    Răspunde
  3. Am cumpărat și eu 2 flori Gardenia, le-am dus la biserică, după 7 zile florile si-au schimbat culoarea din alb acum sunt galbene, au același miros, aceeași frumusețene, este normal acest fenomen?

    Răspunde
  4. E a treia gardenie pe care am cumparat-o. E fff frumoasă și e plina de boboci , dar de câteva zile frunzele s-au îngălbenit și unii boboci au început să cadă, neinfloriti. Așa s-au întâmplat și cu celelalte două. Le am și acum, dar au frunzele fff rare, iar de flori nici nu mai vorbesc!
    Unde greșesc și ce pot sa fac sa nu o pierd și pe această.
    Mulțumesc anticipat!

    Răspunde
    • Are nevoie de fier special pentru gardenii,eu pun o linguriță odată la o lună,nu i place sa i schimbați locul

      Răspunde
  5. Nici a mea nu mai vrea să înflorească. A făcut boboci dar au rămas așa mult timp și se cam deschid la culoare vârfurile plantei. Alte frunze cad. Ce e de făcut? Mulțumesc!

    Răspunde
  6. Bună ziua! Am o Gardenia care are frunze uscate, maro închis… A fost ținuta într-un hol unde temperatura a fost scăzută iarna aceasta… Se mai poate recupera? Are vreun sens sa scot pământul și sa încerc sa o salvez sau nu mai are nici o șansă? Help, e prima gardenia pe care o dețin!

    Răspunde
  7. Am cumparat o gardenia,dar intr-un ghiveci mic,in care erau mai multi butasi si nu aveau flori decat doi butasi,dar n-au tinut mult timp si au cazut.Ulterior,a mai avut bobocei,dar m-am gandit ca sa schimb butasii in alte ghivece mai marisoare,deoarece nu se dezvoltau si incepuse sa li se innegreasca frunzele ,incepand cu varfurile.Nu stiu daca isi va reveni,daca le-am schimbat pamantul si le-am mutat in vase mai mari….mor dupa aceste flori,si vreau sa-mi traiasca,si sa ma bucur de ele.

    Răspunde
  8. Se pot rupe sau tăia din crengute?
    Ma gandesc ca florile nu m-ai au consistența pe care o aveau in seră si din aceasta cauza .
    Este posibil?

    Răspunde

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest