Nalba este leacul pentru tuse și furunculi

Nalba impresionează prin tulpina sa dreaptă, ce atinge, uneori, un metru în înălțime. Florile ei mari și regulate, de culoare roz-violacee, pot fi întâlnite doar în zona de câmpie, prin locurile nisipoase de pe lângă ape curgătoare și bălți, ca și în Deltă. Înflorește pe tot parcursul verii. Se utilizează intern, iar acțiunea în bronșite, în laringite și tuse este una emolientă. Extern, se folosește în gargară și băi pentru tratarea furunculilor.

Nalba

În scopuri medicinale, se utilizează frunzele, care se recoltează înainte de înflorire, dar și florile lipsite de miros, care se recomandă a fi culese în timpul înfloririi. Ambele trebuie uscate la umbră.

Tratamente din tradiția populară

Frunzele și florile crude ori decoctul lor se folosesc la bube, umflături și abscese. Rădăcina, fiartă cu lapte, se pune pe orice furuncul, „ca să spargă”. Planta, fiartă cu rădăcină cu tot, se folosește contra umflăturilor la picioare. Ceaiul sau decoctul din flori, frunze și rădăcini se ia, în mod curent, contra tusei; artiștii lirici și cântăreții folosesc curent nalba. Același ceai se folosește contra durerilor de piept și a transpirației.

Rădăcina de nalbă are efect calmant

Nalba mare (Althaea afficinalis) este cunoscută popular și sub denumirea de „nalbă albă”. În scopuri medicinale, se folosesc rădăcinile, florile și frunzele.

Rădăcinile au acțiune internă, pulmonară, emolientă, expectorantă, antiinflamatoare a aparatelor respirator, renal și gastrointestinal. Extern, este de remarcat acțiunea emolientă și calmantă.

Intern, rădăcina se folosește sub formă de macerat la rece. Se obține un ceai cu efect excelent în inflamațiile căilor respiratorii, în infecțiile renale și în tulburările gastrointestinale.

În uz exern, este eficace pentru spălături vaginale și pentru tenul uscat. Frunzele și florile se utilizează și sub formă de cataplasme, în furunculoză.

Eficientă în tratarea absceselor dentare

Ceaiul din frunze, împreună cu flori de mușețel și capsule de mac, este bun pentru gargară, amigdalite și abscese dentare. Decoctul de rădăcini se folosește pentru comprese la ochi, pentru tenul uscat și cu riduri (compresa se aplică timp de 15 minute).

La copii, se folosește pentru a favoriza apariția dentiției. Decoctul de rădăcini este eficient în durerile de urechi, este bun contra răcelii, colicilor și în crizele de ulcer stomacal. Și acum medicii recomandă nalba pentru binefacerile ei. De aceea, nu ignorați efectele naturii, căci țara noastră este binecuvantată de Dumnezeu și nu duce lipsă de plante tămăduitoare.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest