Pelinul de mai trebuie folosit cu măsură

Această plantă ierboasă perenă, ce crește în tufe înalte de 30-80 de centimetri, poate fi întâlnită cu ușurință pe terenuri aride, pietroase, în zonele de câmpie și deal. Are frunze penat-sectate, lanceolate, de un verde argintiu și flori galbene așezate la vârful tulpinilor. Este recunoscută ușor după mirosul amărui, specific pe care il răspândește în jur.

pelin - artemisia absinthium

Poate fi recoltat tot timpul anului, mai ales pentru a fi folosit uscat, ca plantă medicinală. Pentru uleiurile volatile pe care le conține, el trebuie recoltat în luna mai, chiar la începutul perioadei de înflorire.

Principiile active ale pelinului sunt chiar acele substanțe amare (absintina și anabsintina), taninul, acizii organici, iar uleiul volatil este foarte bogat în azulene.

Are acțiune antibacteriană, este la fel de puternic ca un antibiotic, astringent, antiinflamator, antivomitiv. De asemenea, are acțiune diuretică cu eliminare de urati, este tonic, dar și ușor laxativ. Ca toate celelalte plante cu gust amar, cum ar fi anghinarea, și pelinul are efect hepato-protector.

Ceaiul de pelin înlătură mirosul neplăcut al gurii

Pelinul poate fi folosit în diverse afecțiuni, intern sau extern. De asemenea, poate fi preparat sub diferite forme. Poate fi folosit ca infuzie, în gastritele hipoacide, anorexie (inclusiv în anemie, convalescență), atonie digestivă, dispepsii cu constipație, stări de vomă, edeme renale, gută, hidropizie. Este și un vermifug eficient, astfel că poate fi folosit în oxiuraza și giardia. Ceaiul de pelin a fost considerat dintotdeauna un remediu în crizele hepato-biliare. Tot ca infuzie, băută cu înghițituri mici, pelinul poate înlătura mirosul neplăcut al cavității bucale și poate elimina senzația de limbă încărcată.

Mai poate fi preparat ca tinctură. Planta proaspătă se pune într-un vas și se acoperă cu alcool de 85 de grade. Se lasă 14 zile la macerat, apoi se strecoară. Tinctura obținută poate fi administrată în doze mici, câteva picături zilnic, înainte de mesele principale.

Fumul de pelin este eficient în sinuzite

Extern, pelinul poate fi folosit în parazitoza intestinală, în tratamentul împotriva oxiurilor sau a giardiei, sub formă de clisme cu 250 mililitri infuzie. În afecțiunile ginecologice, cum ar fi candidoza și vaginita atrofică, se fac spălături cu infuzie foarte concentrată, 3 linguri de plantă la 250 de mililitri de apă.

Se mai pot face moxe, un fel de țigarete umplute cu plantă uscată, care se aprind și se lasă să fumege. Acest fum, inhalat, este eficient în sinuzite, rinite alergice sau otite.

Tot exter, dar folosit în chip de cataplasme cu plantă proaspătă, zdrobită, pelinul s-a dovedit a fi un foarte puternic antibacterian cu efecte cicatrizante. În plăgile purulente, acest leac a fost salutar. Chiar și în cazul tumorilor cerebrale, aceste cataplasme au avut efect de stopare a dezvoltării bolii.

Un remediu halucinogen

Pelinul are foarte multe calități, dar are și „cusur”, ca sa zicem așa: conține și anumite substanțe toxice, din cauza cărora tratamentul, indiferent de forma în care se administrează, este contraindicat sau se folosește cu prudență. Aceste substanțe pot determina stări halucinogene, convulsii, pierderea memoriei, inconștiență sau pot cauza chiar moartea. Nici vinul în care s-a adăugat pelin, cel ce se bea de obicei de Paște, nu poate fi consumat în exces, pentru că ar putea deveni cauza unei intoxicări grave.

Astfel, nu vor utiliza aceste remedii cu pelin femeile însărcinate, ca și cele care alaptează. Le sunt contraindicate și persoanelor cu afecțiuni nervoase sau cu infecții acute intestinale. Chiar în cazul celor ce nu se înscriu în aceste categorii, tratamentele nu se vor desfășura pe perioade mai lungi de 14 zile. Se pot relua după o pauză de tot atâtea zile. Nici infuziile nu se vor face prea concentrate, 1/2 linguriță de plantă la o cană cu apă este proporția benefică. Asta pentru a reconfirma zicala „ce-i mult nu-i bun”.

Un comentariu la „Pelinul de mai trebuie folosit cu măsură”

  1. Am găsit pelin verde acum în câmp, îl pot folosi în ceai proaspăt așa cum este , s-au trebuie să-l las la uscat ? Multumesc!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest