Rețete eficiente pentru băi, ceaiuri și comprese

Folosirea plantelor de leac pare inofensivă, dar să nu uităm că primele tratamente și medicamente s-au obtinut chiar din aceste plante.

retete - bai, ceaiuri si comprese

Socul

Are flori albe, dispuse în ciorchine. Crește în tufe, în grădini, pe malul râurilor, fiind astfel ușor de procurat. Efect: Stimulează glandele sudoripare, astfel încât organismul transpiră mai mult. Se folosește la febră. Se bea câte o ceașcă de ceai de soc de mai multe ori pe zi.

Valeriana

Valeriana sau odoleanul are o mare influență asupra celulelor nervoase și un efect calmant și relaxant, combătând crampele musculare. Se folosește împotriva insomniei, ameliorarea nervozității, atacurilor de panică și a palpitațiilor sau durerilor de stomac. Împotriva insomniei se bea o ceașcă de ceai de valeriană înainte de culcare, iar pentru celelalte inconveniente se beau câte 2 cești pe zi.

Prepararea ceaiului de valeriană se realizează prin infuzie. Se pune apa clocotită peste o lingură de valeriană, se lasă 10-15 minute, apoi se strecoară. Efecte secundare: pentru a evita efectele neplăcute, ceaiul de valeriană nu trebuie combinat cu somnifere sau calmante. De asemenea, excesul de ceai poate provoca stări de somnolență în timpul zilei.

Strugurii ursului

Crește în solurile mlăștinoase, cu frunze rotunjite la vârfuri și lucioase, ce rămân verzi și pe parcursul iernii. La noi, crește în zona submontană din Moldova și este adunată, de obicei, de către călugări. Se găsește, așadar, la mănăstiri. Frunzele uscate de strugurii ursului dezinfectează secreția urinară și împiedică dezvoltarea bacteriilor. Se folosește la inflamațiile vezicii și incontinența urinară.

Ceaiul de strugurii ursului se prepară în aceleași condiții ca și ceaiul de valeriană și se consumă 3-5 cești de ceai pe zi, însă pentru a spori efectul, se bea după fiecare ceașcă și un pahar cu apă. În cazul persoanelor ce au probleme cu stomacul, își pot face apariția grețuri și vărsături; în acest caz, ceaiul se va bea rece.

Scoarța de stejar

Este utilizată în scopuri terapeutice. Substanțele conținute de această plantă au efect cicatrizant la răni ușoare și răni cu pericol de infectare, degerături, tranpirație la mâini și picioare. Se utilizează sub formă de comprese sau băi. Pentru comprese: Se pun 2 linguri de scoarță de stejar în 3 cești de apă și se lasă să dea în clocot, lăsându-se apoi 5 minute la răcit. Se picură pe o compresă și se pune pe rană, lăsând infuzia să acționeze timp de 30 de minute. Pentru băi: În caz de transpirație excesivă a mâinilor sau picioarelor, se prepară același amestec în cantitate mai mare.Se pune într-un lighean astfel încât să acopere glezna sau încheietura mâinii. Este bine ca aceste băi să se facă de 2-3 ori pe zi, câte 15 minute. Nu are efecte secundare.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest