eFamilia.ro » Afectiuni si tratamente » Terapia cu aerosoli. Cum functioneaza, cum alegem si cum folosim nebulizatoarele.
aparat cu aerosoli copii

Terapia cu aerosoli. Cum functioneaza, cum alegem si cum folosim nebulizatoarele.

Folosită din ce în ce mai des și de către medicii români, terapia cu aerosoli este eficientă în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare, în special în cazul copiilor mici și al preșcolarilor.

Ce sunt aerosolii?

Aerosolii sunt ansambluri de particule fine (în formă lichidă sau solidă) aflate în dispersie într-un mediu gazos. Aceste particule fine sunt inhalate, prin căile respiratorii, în plămâni.

Tipuri de aerosoli

 • Aerosoli naturali – întâlniți cel mai frecvent la mare (aerosoli marini, prezenți în special în zona digurilor, acolo unde se sparg valurile) și la munte (aerosolii de pădure, ce apar prin combinarea de substanțe volatile cu polenul din aer) sau în salină;
 • Aerosoli artificiali – generați de nebulizatoare (aparatele de aerosoli).

Terapia cu aerosoli artificiali

Aerosolii sunt deseori folosiți pentru eficiența lor în afecțiunile respiratorii, care se manifestă prin tuse, respirație dificilă sau rinoree, însănătoșirea pacientului fiind mult mai rapidă decât în cazul administrării clasice de medicamente. Un avantaj important al terapiei cu aerosoli este utilizarea de doze mai mici de substanțe medicamentoase față de tratamentele clasice. Efectele adverse sunt reduse, iar răspunsul la tratament este unul rapid. Dimensiunea particulelor generate este foarte importantă, administrarea medicamentelor depinzând în mare măsură de acest aspect.

Inhalarea aerosolilor ajută prin fluidizarea mucusului din plămâni, facilitănd astfel eliminarea secrețiilor prin tuse și suflarea nasului. Totodată, relaxează mușchii căilor respiratorii permițând oxigenarea plămânilor.

Față de tratamentele clasice, terapia cu aerosoli are o eficiență crescută și efecte secundare minime, fiind indicată atât pentru copii (chiar și sugari), cât și pentru adulți. Nebulizatorul este accesorizat cu măști inhalatorii separate copil/ adult sau cu un ajutaj (un capăt bucal care se introduce în gură sau nazal, pentru tratarea sinuzitelor).

Nebulizatoarele sunt utilizate în special în tratamentul copiilor ce suferă de astm, însă și adulții sau copiii mici cu probleme respiratorii, sinuzite, răceli sau afecțiuni pulmonare și din sfera ORL beneficiează de avantajele lor. Sunt folosite cu precădere atunci când trebuie administrate doze mari de substanțe inhalatoare, această terapie ce folosește nebulizatorul fiind deseori numită “tratament respirator”.

Ce sunt aparatele cu aerosoli/ nebulizatoarele

Aparatul cu aerosoli (nebulizatorul) este un dispozitiv medical care transformă medicamentul din formă lichidă într-o suspensie (ca un nor), formată din particule foarte fine. Cu ajutorul măștii sau a unui ajutaj, particulele sunt inhalate în plămâni. Un aparat cu aerosoli conține unitatea principală (cu compresor sau ultrasunete), containerul de medicamente, furtun, masca pentru adulți sau copii, piesa de gură și piesa de nas.

Tipuri de nebulizatoare:

 • Nebulizatorul cu compresor.

  Acesta funcționează pe baza unui compresor de aer. Un piston împinge aerul în rezervorul medicamentului, iar presiunea creată pulverizează aerosolii de medicament, pe care pacientul îi inhalează prin mască.

 • Nebulizatorul cu ultrasunete.

  Este mai silențios și mai ușor decât varianta cu compresor. Aceste nebulizatoare folosesc vibrații la frecvențe înalte pentru a transforma medicamentele din lichid în aerosoli.

aparate de aerosoli

Care este cel mai bun aparat de aerosoli

Unul dintre cele mai importante avantaje ale nebulizatoarelor cu ultrasunete este capacitatea de a transforma medicația în particule extrem de fine (5 microni), fiind astfel mult mai ușor de inhalat. Dimensiunea particulelor create de nebulizatoarele cu compresor variază în mărime, deaorece presiunea creată nu este atât de stabilă și uniformă ca în cazul celor cu ultrasunete.

Toate nebulizatoarele sunt electrice. Acestea funcționează prin conectarea la o sursă fixa de curent (priză) sau pot funcționa pe baterie (aparate cu aerosoli portabile). Cele care se conectează la priză sunt mai mari, însă sunt și mai ieftine.

Cum se folosesc nebulizatoarele?

Este indicat ca asamblarea nebulizatorului să se facă cu ceva timp înainte de ora la care trebuie administrate medicamentele. În special, dacă este vorba despre copii, a căror răbdare știm bine că este limitată.

Respectați întocmai medicamentația prescrisă de medic, atât dozele, cât și modul de combinare al medicamentelor. De obicei, medicamentele folosite se amestecă cu ser fiziologic, nu cu apă distilată, deoarece aceasta poate irita mucoasele.

 • Spălați-vă pe mâini cu săpun și uscați-le bine înainte de începerea tratamentului;
 • Măsurați cu atenție doza prescrisă și folosiți instrumente de dozaj sterile (seringi de unică folosință);
 • În cazul copiilor mai mari, aceștia vor sta pe scaun, cu spatele drept. Dacă sunt mici, pot sta în poala unui părinte. Masca trebuie fixată bine pe față, iar ajutajul (piesa care este introdusă în gură) se poziționează între dinți, buzele căptușind și sigilând gura;
 • Respirația trebuie să fie relaxată, înceată și adâncă. Ideal ar fi ca respirația să fie menținută timp de 2-3 secunde înainte de a expira aerul, pentru a permite instalarea medicației pe căile respiratorii. Inhalarea este completă și eficientă dacă fiecare respirație face ca suspensia de particule să dispară;
 • Timpul total al unei ședințe de tratament cu aerosoli este de aproximativ 5-10 minute, în funcție de cantitatea de medicament prescrisă. Lasați aparatul să funcționeze încă un minut după ce producerea de suspensie s-a încheiat;
 • În timpul tratamentului, verificați ca medicamentul să nu fi aderat la pereții cupei, agintând-o ușor.

Dacă copilul nu este suficient de mare pentru a folosi ajutajul, se va folosi masca nebulizatorului pentru administrarea medicamentației. Deși aceasta poate părea înspăimântătoare pentru copil, ea asigură un tratament corect printr-o bună administrare în plămâni a medicamentului.

Există părinți care, în cazul copiilor prea speriați de tratament, încearcă să administreze tratamentul fără mască, îndreptând suspensia de aer către fața copilului în timp ce acesta doarme. Trebuie să știți că, procedând astfel, cantitatea de medicament care ajunge în sistemul respirator al copilului este insuficientă. Distanța optimă la care trebuie ținută masca în timpul nebulizării este de 2,5 centimetri de față, asigurând o transmisie de 80% a cantității de medicament.

Efecte secundare

Dacă copilul acuză amețeală, stare de vomă sau tușește tare în timpul tratamentului, luați o pauză de câteva minute, lăsați-l să-și revină, apoi reluați. Efectele secundare sunt cel mai probabil induse de medicament și nu de aparatul de aerosoli.

Alte efecte secundare ce pot apărea în urma folosirii nebulizatorului:

 • iritație ușoară pe gât sau căile respiratorii;
 • gust neplăcut;
 • gură uscată;
 • în cazul în care componentele aparatului nu sunt igienizate corect între utilizări, poate apărea o infecție bacteriană.

Curățarea și depozitarea nebulizatorului

Pentru prevenirea infectiilor, aparatul trebuie curățat după fiecare folosire. Curățarea se va face într-o încăpere fără fum de țigară și praf, polen, departe de ferestrele deschise, pentru a se evita o posibilă contaminare.

 • Cupa în care se introduc medicamentele trebuie clătită cu apă călduță și lăsată la uscat. La sfârșitul unei zile de tratament (de obicei se prescriu doua ședințe de inhalații pe zi), cupa, masca și ajutajul nebulizatorului trebuie spălate cu apă și săpun sau detergent de vase. Clătiți-le foarte bine și lăsați-le la uscat. Este important să nu rămână umede pentru a impiedica dezvoltarea bacteriilor.
 • La fiecare trei zile de tratament, dezinfectați echipamentul. Puteți folosi o soluție de apă cu oțet (120 ml de oțet la 400 ml de apă). Scufundați echipamentul în soluție timp de 20 de minute, apoi clătiți sub jet de apă. Lăsați-l la uscat înainte de a-l introduce în geantă.
 • Lăsați nebulizatorul să funcționeze doar cu apă curată, timp de 1 minut, după fiecare ședință de aerosoli.
 • Depozitați nebulizatorul într-un material textil uscat sau în husa/ geanta de care vine însoțit și nu-l puneți niciodată pe podea.

Cum puteți relaxa copilul pentru a accepta mai ușor tratamentul cu aerosoli

Pentru eficiența maximă a tratamentului, este important ca copilul să fie linistit, să respire adânc și relaxat. Câteva idei care vă pot ajuta:

 • Administrați-i tratamentul în același loc și la aceeași oră, pentru a se obișnui cu rutina;
 • Inventați un joc de roluri. Există, de asemenea și nebulizatoare concepute special pentru copii. Acestea au forme prietenoase (cățel, trenuleț pinguin etc.);
 • Lăsați copilul să coloreze aparatul cu carioci sau să lipeasca abțibilduri pe el;
 • Uitați-vă împreună la un film de desene animate sau citiți-i cartea preferată;
 • Dacă copilul este mai mare, îl puteți lăsa să-și asume responsabilitatea efectuării tratamentului. Aparatele sunt foarte ușor de folosit;
 • Laudați-i efortul și răsplatiți-l.
nebulizatoare

Despre Corina Toma

Un comentariu

 1. Intr-adevar, aparatele de aerosoli sunt solutia salvatoare atunci cand copilul este racit, mai ales ca, daca iei din pripa boala, scapi de luat multe siropuri si, mai ales, antibiotice. Ne-am tot documentat care este mai bun pentru noi si facand un mic studiu de fezabilitate am ajuns la concluzia ca aparatul de aerosoli Scian este cel mai bun pentru noi. Pretul este acceptabil, chiar si pentru cele portabile, iar calitatea este peste medie. Chiar recomand, chiar daca nu este o marca cunoscuta la noi, dar noi le-am dat o sansa si s-a dovedit ca nu ne-au dezamagit.

Raspunde

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>