Gătitul este o activitate pe care multe persoane o consideră extrem de relaxantă, în timp ce alții o realizează pentru simplul fapt că are caracter necesar. Indiferent de care parte a baricadei vă aflați, cu siguranță v-ați descurajat măcar o dată de durata îndelungată de timp pe care a trebuit să o alocați acestei sarcini. Știm că nu e plăcut să petreceți ore în șir în bucătărie, mai ales atunci când temperaturile din termometre sunt foarte ridicate și apare un disconfort fizic deranjant.
Vestea bună este că pe piața de profil au apărut oalele cu presiune care asigură o gătire a alimentelor cu până la 80% mai repede decât în vasele tradiționale, astfel încât dumneavoastră să investiți timpul în activitățile care vi se par a fi cu adevărat importante sau satisfăcătoare. Aceste vase gătesc hrana la temperaturi ridicate de până la 120 grade Celsius, diminuând astfel timpul de preparare.

Dacă subiectul v-a captat atenția, este bine să știți că v-am pregătit în acest articol toate informațiile de care aveți nevoie cu privire la oalele sub presiune: care sunt cele mai populare modele existente pe piață, beneficiile cu care vin în întâmpinarea utilizatorilor, limitele pe care le prezintă, dar și un scurt clasament ai factorilor în funcție de care se aleg, care să vă servească drept ghid de achiziție.
Cuprins articol
Top 6 cele mai bune oale sub presiune în 2025
Pe piața de profil există nenumărați producători care comercializează astfel de oale, dorind să vină în întâmpinarea problemelor cu care atât bucătarii profesioniști, cât și utilizatorii casnici se confruntă adeseori: timpul limitat petrecut în bucătărie. Iată care sunt cele mai populare oale cu presiune în anul 2025.
#1 Oală sub presiune Fissler VitaVit Premium, capacitate 10 Litri, diametru 26 cm, inducție, accesoriu aburi
Este o oală sub presiune ce face parte din gama de produse premium a producătorului. Este fabricată în Germania și dispune de multiple tehnologii menite să îi sporească performanțele și să faciliteze utilizarea.
Oala sub presiune Fissler VitaVit Premium prevăzută cu accesoriu de aburi, afișaj de tip semafor pentru procesul de gătire și capac cu sistem de siguranță. Are o capacitate de 10 l și un diametru de 26 cm.
Poate fi folosită indiferent de tipul de plită, chiar și în cazul celor cu inducție. Se curăță simplu, manual sau la mașina de spălat vase. Dispune de un design simplu, fiind realizată din inox. Este alegerea ideală pentru dumneavoastră dacă sunteți în căutarea unui produs calitativ, iar investițiile financiare nu reprezintă o problemă în acest sens.
Avantaje:
– Capacitate mare de 10 l;
– Poate fi folosită pe orice tip de plită, chiar și cu inducție;
– Este compatibilă cu mașina de spălat vase;
– Accesoriul de aburi este inclus.
Dezavantaje:
– Prețul mare de achiziție.
#2 Oală sub presiune Tefal Clipso P4260779, 6 litri
Această oală cu presiune are un volum de 6 l și dispune de 5 elemente distincte de siguranță. Corpul ei este realizat din inox, iar mânerele sunt pliabile. Este ideală pentru familiile mici, având capacitatea de a prepara până la 4/6 porții. Temperatura poate fi setată în două moduri: pentru carne și legume.
Tefal Clipso P4260779 prezintă un mare avantaj: este compatibilă cu toate sursele de căldură, chiar și cu cele cu inducție. O puteți spăla manual sau la mașina de spălat vase, în funcție de preferințe. Este ideală pentru dumneavoastră dacă doriți să investiți o sumă de bani importantă într-un produs calitativ, cu o durată de viață îndelungată.
Avantaje:
– Poate fi folosită pe orice tip de plită, chiar și cu inducție;
– Este compatibilă cu mașina de spălat vase;
– Accesoriul de aburi este inclus.
Dezavantaje:
– Prețul mare de achiziție.
#3 Oală sub presiune din inox Pyramis OPTIMUM PLUS, diametru 25cm, capacitate 10litri, fixarea capacului în orice poziție, potrivită pentru toate tipurile de plite
Această oală sub presiune este apreciată de utilizatori pentru multiplele elemente de siguranță cu care este echipată, ce reduc considerabil din riscul de accidentare.
Un ventil de siguranță oprește deschiderea accidentală a capacului, sistemul de fixare permite îndepărtarea capacului doar prin acționarea butonului de închidere/deschidere, iar presiunea se formează doar în situația în care garnitura este așezată corect.
Oala Pyramis Optimum Plus are o capacitate de 10 l, iar vasul și capacul sunt realizate din oțel inoxidabil 18/10, cu grosime de 1 mm. Este prevăzută cu indicator de capacitate semnalizat în interiorul vasului și mânere Soft Touch, ce rezistă la temperaturi ridicate, de până la 180 grade Celsius. Această oală cu presiune se achiziționează la un excelent raport calitate-preț.
Avantaje:
– Capacitate mare de 10 l;
– Poate fi folosită pe plita cu inducție;
– Dispune de diverse sisteme de siguranță.
Dezavantaje:
–
#4 Oală sub presiune Tefal Secure 5 P2500732, 6 litri
O altă opțiune din gama producătorului Tefal este reprezentată de P2500732. Această oală este dotată cu sistem de siguranță la deschidere, astfel încât capacul nu se va deschide dacă aceasta este sub presiune. O valvă de siguranță elimină aburul automat, iar sistemul special de închidere permite funcționarea sub presiune doar în condițiile în care capacul este închis corect.
Tefal Secure 5 P2500732 dispune de două programe pentru gătit: unul pentru legume și unul pentru carne. Are o capacitate de 6 l și este compatibilă cu mașina de spălat vase. Această oală sub presiune este alegerea ideală pentru dumneavoastră dacă doriți să aveți parte de un produs calitativ, cu o investiție minimă.
Avantaje:
– Poate fi folosită pe orice tip de plită, chiar și cu inducție;
– Este compatibilă cu mașina de spălat vase;
– Accesoriul de aburi este inclus;
– Dispune de diverse sisteme de siguranță.
Dezavantaje:
–
#5 Oală sub presiune Tefal Secure 5, 4litri
Este o oală sub presiune potrivită pentru familiile mai mici, din pricina capacității sale de doar 4l. Este apreciată de utilizatori deoarece prezintă 5 sisteme distincte de siguranță: o valvă pentru controlul presiunii, închidere de siguranță, o valvă pentru siguranță și o funcție care nu formează presiune în cazul unei închideri greșite a capacului.
Tefal Secure 5 se remarcă printr-un excelent raport calitate-preț, dar și printr-un design îmbunătățit. Mânerul este mai lung, pentru a fi accesat simplu, iar sistemul de blocare automată nu necesită ca butonul să fie închis/deschis. Este prevăzută cu 2 programe de gătire: pentru legume și carne. Eliberarea aburului se eliberează controlat.
Avantaje:
– Poate fi folosită pe orice tip de plită, chiar și cu inducție;
– Accesoriul de aburi este inclus;
– Dispune de diverse sisteme de siguranță.
Dezavantaje:
– Capacitate de doar 4 litri.
#6 Oală sub presiune Ertone ERT-MN 303,capacitate 10 L,capac suplimentar din sticlă termorezistentă
Această oală sub presiune poate fi alegerea ideală pentru dumneavoastră dacă nu dispuneți de resursele necesare pentru a achiziționa una dintre cele mai scumpe oale de acest tip. Are un preț accesibil și poate fi folosită pe orice aragaz, chiar și pe plitele cu inducție. Totodată, poate fi spălată manual sau la mașina de spălat vase.
Ertone ERT-MN 303 are o capacitate de 10 litri, fiind potrivită pentru utilizarea în familiile mari, unde se gătește mult. Dispune de un fund triplu stratificat, garnitură din silicon suplimentară și capac din sticlă.
Avantaje:
– Poate fi folosită pe orice tip de plită, chiar și cu inducție;
– Poate fi spălată la mașina de spălat vase;
– Capacitate mare de 10 litri.
Beneficiile oalelor sub presiune
Am menționat deja importanța pe care timpul de preparare al rețetelor îl are în dezvoltarea acestui segment de produse, dar cu siguranță oalele sub presiune prezintă nenumărate alte avantaje pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:
Grad ridicat de siguranță
Cel mai răspândit mit cu referire la oalele sub presiune ne spune că acestea nu sunt sigure în folosire. În fapt, acest lucru era parțial adevărat în urmă cu mulți ani, înainte ca oalele să fie prevăzute cu anumite dotări care să ajute și mai mult utilizatorul. În momentul de față, oalele sub presiune sunt echipate cu o valvă de siguranță ce ajută la controlarea presiunii din interior și la reglarea temperaturii de gătit. În situația în care temperatura crește peste o anumită limită, valva se ridică și reglează automat presiunea din interior.
Reducerea timpului de gătire
Am menționat deja că oalele sub presiune au capacitatea de a reduce considerabil timpul de gătire, mulțumită faptului că folosesc temperaturi foarte ridicate, de până la 120 grade Celsius. Astfel, se dovedește a fi extrem de utilă pentru persoanele care vor să reducă din timpul investit în această activitate sau efectiv vor să lucreze cât mai eficient.
Păstrează caracteristicilile nutritive ale alimentelor
Un alt mit referitor la oalele cu presiune ne spune că din pricina temperaturilor ridicate utilizate, acestea nu păstrează caracteristicile nutritive ale preparatelor. De fapt, acestea nu distrug substanțele nutritive sau, cel puțin, nu mai mult decât o face fierberea tradițională. Mai mult decât atât, oala sub presiune reprezintă o alegere sănătoasă, deoarece utilizează prepararea cu apă.
Gustul savuros al mâncării
Imaginați-vă că o oală sub presiune va găti mâncarea extrem de rapid, ceea ce înseamnă că lichidul necesar pentru gătire este mai puțin decât în cazul vaselor tradiționale. Acest lucru duce și la oferirea unui gust savuros, pe care gurmanzii de pretutindeni îl adoră.
Ne ajută să facem economii
Un timp redus de preparare și un nivel mai mic de apă nu pot însemna decât economii financiare pentru fiecare dintre noi. Firește că achiziția unei astfel de oale este mai costisitoare decât a uneia obișnuite, însă acest cost se va amortiza extrem de rapid, transformându-se într-o investiție foarte bună, de lungă durată.
Limitele oalelor sub presiune
Nu am găsit foarte multe informații referitoare la motivele pentru care oalele de presiune ar putea să fie privite ca fiind dezavantajoase. Singurul inconvenient este costul ridicat de achiziție, care trebuie privit totuși ca pe investiție. De asemenea, în funcție de calitatea produselor alese, ele se pot deteriora mai greu sau mai ușor, după caz.
Cum alegem cea mai bună oală sub presiune
Experiențele de care vă bucurați în interacțiunea cu o astfel de oală sunt influențate semnificativ de felul în care o alegeți. De aceea, am adunat pentru dumneavoastră toate criteriile în funcție de care se face o decizie corectă, astfel încât să vă servească drept ghid de achiziție.
Mecanismul de funcționare
Dacă mama dumneavoastră obișnuia să dețină o astfel de oală când erați copil, cu siguranță vă amintiți de toate precauțiile existente la aceasta, ce au dus în zilele noastre la răspândirea mitului că ar fi periculoase. Din fericire, în zilele noastre se fabrică oale sub presiune mult mai calitative care deși dispun de același sistem de funcționare sunt realizate din materiale mult mai sigure și calitative.
Este foarte important să analizați cu mare atenție mecanismul de funcționare, care necesită o etanșare perfectă și care trebuie să dispună de o valvă de siguranță. Trebuie să știți că oala sub presiune gătește mâncarea la temperaturi mai ridicate mulțumită faptului că blochează în interior aerul și aburii. Astfel, este necesar ca etanșarea să fie una optimă.
Rolul valvei este acela de a regla temperatura din interiorul oalei cu presiune. În momentul în care aceasta adună o presiune prea mare, va permite eliminarea aburilor și a picăturilor de apă, revenind la o temperatură mai scăzută.
Tipul de alimente pentru care se pretează
Chiar dacă oalele sub presiune par a fi vase minune, ele nu sunt utilizate pentru toate tipurile de mâncare. O astfel de soluție nu este indicată a se folosi pentru acele rețete ce depășesc un timp de preparare de 45-60 de minute, cum sunt tocănițele, ciorbele sau preparatele din carne. De asemenea, se exclud și anumite alimente sensibile la căldură, cum este orezul, spre exemplu.
Dimensiuni
Ca în cazul oricărei oale de bucătărie, este important să vă concentrați atenția și asupra dimensiunilor pe care oala sub presiune le prezintă. Cu cât volumul ei este mai mare, cu atât mai mare va fi și cantitatea de mâncare rezultată. Astfel, oala sub presiune se va alege în funcție de numărul de persoane pentru care urmează să gătiți.
Model mecanic vs. afișaj digital
Pe piața de profil există oale cu presiune mecanice, pentru care veți folosi un cronometru personal în monitorizarea timpului de gătire sau oale prevăzute cu afișaj digital. Firește că cele din urmă se dovedesc a fi ușor mai costisitoare, însă acest element este unul cu adevărat important.
Mărci populare de oale sub presiune
Există anumiți producători ce s-au specializat în fabricarea oalelor cu presiune, investind constant în cercetare și inovație. Produsele acestora au devenit atât de apreciate în rândul consumatorului, încât simpla menționare a brandului ne transmite ideea de calitate. Iată care sunt cei mai apreciați producători de oale cu presiune în zilele noastre.
Pyramis
Pyramis este o companie grecească ce se bucură de o vechime pe piața de profil de peste 50 de ani. Produsele din gama acesteia se adresează unui segment de clienți cu venituri medii spre mari, îmbinând armonios designul cu funcționalitatea. Acestea sunt fiabile și se comercializează la excelente rapoarte calitate-preț.
Oalele sub presiune din gama Pyramis sunt prevăzute cu multiple elemente de siguranță, astfel încât posibilitatea de accidentare este extrem de mică. Sunt rezistente și fiabile, potrivindu-se oricărei bucătării. Indiferent de preferințe și buget, cu siguranță în gama Pyramis veți găsi o oală cu presiune potrivită pentru dumneavoastră.
Tefal
De cele mai multe ori, Tefal nu necesită introduceri. Această companie s-a specializat în fabricarea de produse de bucătărie calitative și durabile, comercializate la prețuri destul de accesibile. Compania investește considerabil în inovație, inginerii Tefal lucrând constant la noi modalități prin care să îmbunătățească tehnologiile din spatele produselor.
Oalele sub presiune Tefal se remarcă prin accentul mare pus pe componenta de siguranță, fiind echipate cu nenumărate funcții în acest sens. Cu siguranță veți găsi în gama Tefal o oală cu presiune care să vină în întâmpinarea preferințelor și nevoilor dumneavoastră.
Fissler
Fissler este recunoscut la nivel mondial drept unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de profil. Se bucură de faima specifică calității germane. Cu o prezență pe piață încă din 1845, fiecare oală din gama producătorului este produsul a peste 150 de ani de experiență, inovație și calitate superioară. Este important de precizat că acest brand este apreciat de cei mai pretențiosi bucătari din lume, mulțumită calităților pe care le prezintă.
Oalele sub presiune Fissler se remarcă printr-un gătit eficient din punct de vedere energetic, savuros și sănătos. Sunt echipate cu nenumărate sisteme menite să faciliteze utilizarea și să ofere un maxim de siguranță. Ingineria germană oferă oalelor Fissler o durată de viață îndelungată și performanțe ridicate.
Concluzie
Considerăm că oalele cu presiune sunt alegerea ideală pentru omul modern, care pune mare accent pe sănătate și pe economia de timp. Merită să investiți într-un astfel de ajutor în bucătărie dacă vă regăsiți în acest segment de utilizatori, dar și dacă vă doriți să preparați mese cu adevărat delicioase pentru cei dragi.
