Fierbere înăbușită. Cum să gătim într-un lichid care fierbe ușor

Metodă de gătit prin care ingredientele sunt fierte încet în lichid (aproape acoperite), fierberea înăbușită are ca efect frăgezirea alimentelor tari și permite în același timp aromelor să se combine într-un mod delicios.

fierberea inabusita

Pentru a fierbe înăbușit un preparat, nu aveți altceva de făcut decât să îl introduceți timp de câteva minute într-un lichid aflat pe foc chiar sub temperatura de fierbere. Alimentele cele mai cunoscute care se pot fierbe înăbușit sunt ouăle și peștele. Unele fructe pot fi și ele fierte înăbușit.

Ouă fierte înăbușit (ochiuri românești)

Umpleți o tigaie care are fundul gros cu apă rece până la înălțimea de 25 mm (puteți folosi și un fierbător special de ouă, disponibil la magazinele de articole electrocasnice).

Adăugați un praf de sare și lăsați apa să dea în clocot. Micșorați focul și țineți apa chiar sub punctul de fierbere. Spargeți ouăle, unul câte unul, pe o farfurioară și lăsați-le să alunece cu grijă în apă. Luați câte o lingură în fiecare mână și adunați rapid albușurile în jurul gălbenușurilor. Acoperiți tigaia cu un capac și lăsați ouăle pe foc timp de 4-5 minute sau până când gălbenușurile sunt încă moi, iar albușul tocmai s-a coagulat.

Pește fiert înăbușit

Toate tipurile de pește – întreg, file sau felii – pot fi fierte înăbușit. Folosiți o cratiță mare sau un ceaun pentru pește așezat pe plita sobei ori un vas puțin adânc, cu capac, introdus în cuptor la 180 grade Celsius.

Acoperiți complet peștele cu apă ușor sărată – o linguriță rasă și jumătate la 1,1 l de apă. Adăugați în cratiță câteva frunze de pătrunjel sau câteva ciuperci, mult suc de lămâie proaspăt stors, câteva felii de ceapă și de morcov, precum și o frunză de dafin și 5-6 boabe de piper.

Lăsați lichidul să ajungă la punctul de fierbere la foc moderat. Acoperiți apoi cratița și micșorați focul. Fierbeți peștele înăbușit până se desface când este încercat cu furculița (lăsați preparatul pe foc circa 8-10 minute pentru fiecare jumătate de kilogram de pește).

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest