Hamsterul

Hamsterii sunt din fire tafnosi si musca repede daca nu sunt tratati asa cum trebuie. Ei dorm in cea mai mare parte a zilei asa ca pot sta treji toata noaptea. Sunt activi in timpul noptii si este imposibil sa ii faceti sa isi schimbe programul pentru a fi potrivit cu al dumneavoastra. Hamsterul are nevoie de pana la 14 ore de somn netulburat ziua, iardaca ii treziti riscati sa fiti muscati. Reactia lui ostila este singurul mod de a va spune ca are nevoie de odihna. Trebuie sa aveti grija ca hamsterul dumneavoastra sa aiba mereu jucarii noi cu care sa se joace. O roata care se invarte n-ar trebui sa fie singura lui supapa de evacuare a surplusului de energie. La fel ca un copil mic, ii plac la nebunie jucariile noi, asa ca nu le puneti pe toate odata in cusca ci pe. El va fi incantat, considerandu-le de fiecare data noi. La hamster, mirosul si auzul sunt doua dintre cele mai dezvoltate simturi de care dispune. Hamsterul va ajunge sa va cunoasca dupa miros, mai ales daca umblati zilnic cu el. Daca vreti ca hamsterul sa se simta confortabil intr-o cusca noua, trebuie sa-i puneti in noua locuinta o parte din asternutul din vechea cusca, mirosul familiar il va face sa se acomodeze mai usor.

Hamsterul chinezesc

Acest Hamster este originar din nordul Chinei si Mongolia. In 1919 a ajuns in Statele Unite si de acolo s-a raspandit in toata lumea. Hamsterul chinezesc are o lungime de 9 cm. Seamana cu un soarece, avand o coada scurta si maxilarele inguste. Femela este mai mica decat masculul si adultii pot fi imperecheati mai usor decat alti hamsteri. Insa, unele femele pot avea o aversiune puternica fata de unii masculi si ii pot ucide. In general, au culoarea maro-cenusiu, cu o dunga dorsala neagra foarte vizibila, iar burta este albicioasa. Din cauza trupului lor subtire, hamsterii chinezesti nu pot fi tinuti in custi cum sunt tinuti ceilati hamsteri deoarece trec cu usurinta printre gratii, de aceia este bine sa-i tinem in acvarii acoperite cu o plasa de sarma cu ochiuri dese. Cusca hamsterului trebuie ferita de lumina directa a soarelui si trebuie tinuta departe de radiator. Dimensiunea ideala de cusca pentru o pereche de hamsteri este de 30 x 30 x 30 cm. Hrana hamsterului este compusa dintr-un amestec de cereale si fulgi de legume. Hamsterul chinezesc insa prefera foarte mult fructele proaspete, legumele si verdeturile (varza, mere, mazare, pastai, pepene, etc.). Apa nu trebuie sa-i lipseasca nici un moment. Unele femele sunt inclinate sa roada si sa muste coada si zona genitala a masculului. Acest lucru se intampla mai rar daca in cusca este pusa o roata pentru miscare, intrucat se pare ca aceasta ofera un debuseu pentru agresivitatea femelei. Perioada de gestatie a hamsterului chinezesc este de 18 pana la 30 de zile, iar cea normala este de 21 de zile. Numarul puilor fatati este in medie de patru. Fiind o specie nordica suporta foarte bine frigul, mai mult decat caldura.

Hamsterul pitic

Hamsterul pitic rusesc este una dintre cele mai noi specii de hamsteri care si-au facut aparitia in ultimii ani. Masculii adulti ajung doar pana la 8cm, de asemenea, hamsterul pitic rusesc este o specie extrem de sociabila care traieste, in salbaticie, in mici familii sau in colonii mari. In captivitate traieste cel mai bine in perechi sau in grupuri mici de acelasi sex sau de sexe diferite. Hamsterii pitici sunt animalute foarte „sonore” si isi petrec mult timp batandu-se in joaca, asa ca nu intrati in panica daca auziti, in cusca o multime de chitaituri sau batai. Ca si hamsterii chinezesti ei trebuie tinuti in acvarii acoperite cu o plasa de sarma sau in custi cu gratii foarte dese. Podeaua trebuie acoperita cu un strat de rumegus sau talas. Drept culcus ar trebui sa se puna fan, hartie igenica sau servetele de masa. Cusca trebuie „mobilata” cu tuburi de la hartia igenica sau cu borcane de dulceata care sunt folosite drept ascunzatori de hamsteri. Trebuie sa instalam si o rotita pentru miscare. Alimentatia este compusa dintr-un amestec de seminte si cereale, la care se adauga mici cantitati de nuci, seminte de floarea soarelui si biscuiti pentru caini. Fructele si legumele sunt foarte apreciate de hamsteri. Apa nu trebuie sa lipseasca pentru ca aceasta poate provoca batai intr-o colonie. Perioada de gestatie este de obicei in jur de 21 de zile dar ea poate varia de la 16 la 30 de zile. Numarul mediu de pui este in jur de 4 dar poate ajunge si la 10 pui. Durata medie de viata este intre 24 si 36 de luni. Perechile n-ar trebui sa fie despartite dupa ce au trait impreuna, deoarece este foarte probabil ca ele nu se vor mai accepta.

Hamsterul auriu

Hamsterii aurii au fost descoperiti in Siria in 1930 si adusi in Statele Unite in 1938 ca animale de cercetare in laborator, iar apoi au devenit animale de casa foarte raspandite. Caracteristica hamsterilor sirieni este parul lor roscat-auriu care se intinde neted pe corpurile lor mici si compacte. Se gasesc intr-o gama larga de lungimi si culori care variaza de la alburiu la negru-castaniu. Daca sunt deranjati in timp ce dorm hamsterii devin agresivi si va musca. Regimul alimentar consta din graunte, seminte, legume proaspete si nelipsita apa. Cusca unui hamster auriu nu trebuie sa fie mai mica de 0,1m2 , dar el va fi mult mai fericit intr-o cusca de doua ori mai mare. El are nevoie de spatiu, pentru miscare, de un strat gros de talas ca asternut pe podeaua custii, si un loc linistit in care sa doarma dus, ziua. Va fi cel mai fericit daca ii oferiti spatiu si-l lasati sa se odihneasca dupa programul lui si nu dupa cel al dumneavoastra.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest