Secretul bucătăriei ordonate

Mai mult ca sigur că doamnele îmi dau dreptate atunci când spun că nu este ușor pentru noi femeile, să dăm randament în activitatea profesională, iar apoi să ne ocupăm de aprovizionarea bucătăriei, de pregătirea și servirea mesei și de îndrumarea copiilor etc. Poate părea ușor pentru domni, care de multe ori își dau doar cu părerea ca niște veritabili experți, însă nu prea dau prin piață foarte des, iar în bucătărie intră doar pentru a gusta ce au pregătit soțiile sau mamele.

Organizarea bucatariei

La cumpărături

Înainte de a porni la cumpărături, notați-vă lucrurile necesare pe o listă. În felul acesta veți evita să cumpărați lucruri care nu vă sunt neapărat necesare. De asemenea, este indicat să aveți la dumneavoastră sacoșe și pungi pentru a nu amesteca pastele cu carnea, legumele cu pâinea, ouăle cu mezelurile etc.

Dacă vă place să faceți cumpărăturile prin piețe, evitați să cumpărați produse alimentare de la vanzătorii de ocazie, mai ales dacă produsele nu au fost păstrate în cutii frigorifice și au fost expuse prafului sau muștelor. Bineînțeles, trebuie să verificați întotdeauna termenul de expirare al produselor.

Dacă vreți să faceți o oarecare economie, există în supermarket-uri produse care sunt scoase la vânzare cu reducere atunci când se apropie de termenul de expirare. Dacă cumpărați astfel de produse, nu le păstrați prea mult în frigider, ci gătiți-le imediat.

Nu cumpărați ciuperci din piețe, de la necunoscuți sau de pe marginea drumului. Cumpărați-le doar din magazin pentru a evita problemele. Dacă le culegeți din pădure, nu le consumați până nu intrebați pe cineva care le cunoaște.

Pregătirea mâncării

Când ajungeți cu cumpărăturile acasă, aveți grijă să spălați fructele, legume și caserolele (sau pungile) cu carne înainte de a le depozita în frigider. Le puteți spăla cu apă și detergent de vase sau săpun sau le puteți șterge cu servețele umede. Citiți și despre cum se păstrează ouăle proaspete.

Coșurile de la supermarket sunt pline de bacterii, pe care nu ați dori să le împrăștiați prin toată bucătăria. Deși sunt foarte comune, evitați folosirea fundurilor de lemn, în special pentru tranșarea cărnii, pentru că lemnul nu poate fi sterilizat. Nu folosiți același suport pentru tranșarea cărnii crude și pentru tăierea legumelor sau a cărnii preparate.

Atunci când pregătiți mâncarea, folosiți haine curate și un șorț de bucătărie, iar după ce terminati, curățați și dezinfectati masa de lucru, vasele folosite și podeaua bucătăriei. Este o sarcină obositoare, însă în felul acesta evitati să transformați bucătăria într-un mediu propice dezvoltării bacteriilor periculoase. Folosiți mașina de spălat vase pentru că aceasta folosește apă fierbinte și dezinfectează astfel vasele. Dacă spălați vasele manual, aveți grijă să ștergeți zonele umede din jurul chiuvetei, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor și a gândacilor de bucătărie (cărora le place umezeala).

Mâncarea gătită trebuie lăsată să se răcească, iar apoi trebuie depozitată în frigider. Majoritatea alimentelor pot fi, de asemenea, congelate la nevoie. Citiți și despre cum se congelează corect alimentele.

Curățenia

Bucătăria și toate aparatele electrocasnice (frigider, congelator, aparate de gătit) trebuie păstrate curate. Aparatele de tocat carne și alte ustensile trebuie curățate și dezinfectate după fiecare utilizare. Gunoiul trebuie păstrat într-un recipient cu capac și trebuie golit în fiecare zi. Puteți folosi o pungă de plastic pe dinăuntru pentru a evita pătarea/ murdărirea coșului de gunoi.

Și în final, nu uitați să aerisiți bine bucătăria. Iată, deci, că a găti corect nu mai pare o sarcină atât de ușoară, însă dacă vrem să menținem un mediu curat și sănătos în casă, toate acestea trebuie făcute.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest