Cancerul oral, o afecțiune ce nu suportă amânare

Am ales un subiect dur pentru această lună. Și asta pentru că ne pasă de sănătatea ta. Nu este vorba despre o noutate în domeniul stomatologiei. Poate noutate în ceea ce privește metodele de prevenire, tratare și abordare a afecțiunii.

Cancerul oral

Cancerul oral există de mult timp, făcând ravagii mai ales printre fumători. Oameni importanti din istoria omenirii au avut parte de un sfârșit nu tocmai fericit datorat acestei afecțiuni. Știai, de exemplu, că Sigmund Freud a murit de cancer oral datorat țigărilor? Este momentul să te informezi asupra acestui subiect și să îți iei toate măsurile de precauție necesare.

Lucrările dentare prost realizate, lipsa igienei bucale, alimentația săracă în vitamine și fumatul se numără printre factorii de risc ai apariției cancerului de gură. Acesta se poate manifesta în interiorul cavității bucale, sub forma unor noduli, răni sau formațiuni asemănătoare unei conopide, dar și la nivelul buzelor sau limbii. Este un tip de cancer cu evolutie rapidă, putând ajunge în stadiu terminal chiar și în șase luni. Descoperit în faze incipiente se poate trata chirurgical, prin îndepărtarea țesuturilor bolnave.

Fumătorii de pipă, la risc

Bărbații sunt de două ori mai afectați decât femeile, acest cancer fiind depistat în special la fumătorii de pipă. În viitorul apropiat, susțin specialiștii, proporțiile s-ar putea egala din cauza tendințelor de creștere a consumului de tutun și alcool, în rândul populației feminine. Este bine să nu fie ignorată nici un fel de rană care apare în cavitatea bucală, mai ales dacă aceasta nu se vindecă.

Respirația urât mirositoare, printre simptome

Primele semne ale cancerului oral sunt gustul acru în gură și pe buze, umflarea sau îngroșarea limbii, petele roșii sau albe pe gingii și respirația urât mirositoare persistentă. Mai târziu pot apărea dificultăți la mușcat și înghițit, probleme în mișcarea limbii, amorțirea acesteia, pierderea dinților și scăderea în greutate. Dacă unul dintre aceste simptome durează mai mult de două săptămâni, este cazul să consultați un medic stomatolog. Aceste manifestări, completează medicii, pot fi cauzate și de alte probleme mai puțin serioase, de aceea un diagnostic exact se va pune doar în urma unei biopsii.

Diagnostic și tratament

Cel mai repede poate fi depistat cancerul de buze pentru că este vizibil. El poate să apară sub forma unor noduli în grosimea buzelor, dar exista și situații în care este asemănător unui herpes sau unor afte (ciuperci). Alte semne sunt ganglionii măriți în volum.

În prezent, există multiple metode de tratament pentru cancer, medicamente și terapii medicale, dar și suplimente naturale, precum Tien Hsien Liquid, care au puternice efecte antitumorale. Dacă apar anumite simptome, care vă deranjează, cereți cât mai repede părerea unui medic specialist. Indiferent de diagnostic, depistarea din timp a problemei înseamnă șanse mai mari de însănătoșire.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest