Cofeina

Stimulentul cofeină se întâlnește în special în cafea și ceai, însă este prezent și în ciocolată, în unele băuturi de tip cola și în unele pastile pentru guturai și împotriva durerii.

Cofeina stimulează inima și sistemul nervos central și poate contribui la îmbunătățirea performanțelor intelectuale, atunci când creierul funcționează lent. Ea stimulează totodată producția de acid în stomac, fapt ce poate ajuta digestia, și dilată căile aeriene din plămâni.

cofeina

Beneficii:
– Un ușor stimulent ce poate îmbunătăți performanța mentală și atenția;

Dezavantaje:
– Poate să creeze dependență și să provoace simptome de sevraj;
– Poate să provoace insomnie;
– Poate accelera pierderea de minerale din oase;
– Poate ridica glicemia în cazul diabetului de tip II;
– Poate da naștere la migrene la persoanele predispuse;
– Cantitățile excesive pot duce la tremur și palpitații.

Deși cofeina este relativ netoxică, ea poate crea dependență. Un exces de cafea sau de ceai (care conține circa două treimi din cantitatea de cofeină din cafeaua instant) poate provoca tremur, transpirație, palpitații, respirație accelerată și insomnie și poate de asemenea declanșa migrene. Totuși, privarea bruscă de cofeină trebuie evitată, deoarece ea poate avea ca efect dureri de cap severe, iritabilitate și letargie.

Ce conține mai multă cafeină?
Deși cafeaua este cea mai cunoscută sursă de cofeină, ea este însă prezentă și în ceai, ciocolată, cola sau în unele analgezice. Mai multe date despre conținutul lor de cofeină găsiți în tabelul de mai jos.

Cafea măcinată (1 ceașcă) 100 mg
Cafea instant (1 ceașcă) 75 mg
Ceai (1 ceașcă) 50 mg
Cola (150 ml) 40 mg
Cacao (1 ceașcă) 4 mg
Ciocolată caldă (1 ceașcă) 3 mg
Cafea decofeinizată (1 ceașcă) 3 mg
Ceai decofeinizat (1 ceașcă) 3 mg
Ciocolată amăruie (125 g) 80 mg
Ciocolată cu lapte (125 g) 50 mg
Două pastile analgezice 60 mg

 
Cofeina din majoritatea băuturilor de tip cola și din ciocolată poate provoca insomnii și copiilor. Consumate spre seară, chiar și două pahare de cola sau o jumătate de tabletă de ciocolată amăruie pot impiedica un copil să doarmă.

Nu trebuie să evitați cofeina dacă ați avut un atac de cord, dar este bine să nu beți cafea sau ceai decât cu moderație. Recomandarea medicului este ca nimeni să nu bea mai mult de șase cești de ceai sau cafea pe zi. Persoanele suferinde de hipertensiune arterială, boli cardiace sau ale rinichilor trebuie însă să bea mai puțin sau să reducă treptat consumul.

Cofeina ridică glicemia în cazul diabetului de tip II, astfel încât cei ce suferă de această boală trebuie să opteze pentru cafeaua decofeinizată.

Femeile însărcinate și cele care alăptează nu trebuie să consume mai mult de 100 mg de cofeină zilnic. Fetusul primește cofeina, dar o elimină mai încet decât adulții, astfel încât nou-născuții pot avea simptome de sevraj. Un consum foarte ridicat de cofeină poate să faca mai dificilă concepția și poate provoca avorturi spontane.

Cafeaua este diuretica și accelereaza ritmul în care se elimină calciul. Un aport mare de cofeină este asociat cu un risc crescut de osteoporoză – boală care slăbește oasele, făcându-le casante.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest