Reguli de aur pentru o inimă sănătoasă

Aceia dintre noi care se bucură de o inimă sănătoasă nu conștientizează cât sunt de norocoși decât atunci când un apropiat sau o cunoștință se confruntă cu o afecțiune cardiovasculară severă.

Inima este motorul vieții și trebuie îngrijită cu atenție și tratată cu respect. Iată care sunt sfaturile medicilor cardiologi pentru a ne menține inima puternică și sănătoasă.

reguli pentru o inima sanatoasa

Principalii factori care influențează sănătatea inimii

Există multipli factori care pot influența mai mult sau mai puțin sănătatea inimii. Unii dintre aceștia pot fi controlați, iar alții mai puțin.

  • factori de risc fără posibilități de modificare: vârsta, sexul și moștenirea ereditară;
  • factori de risc ce pot fi influențați: hipertensiunea arterială, creșterea colesterolului LDL (colesterolul rău), lipoproteina A, fumatul, obezitatea, diabetul, intoleranța la glucoză, fibrinogenul, hipertrofia de ventricul stâng, cocaina, factori comportamentali (precum stresul, personalitatea de tip A etc.);
  • factori protectori: colesterul HDL (bun), activitatea fizică, estrogenii, consumul moderat de alcool.

Precauții

Din multitudinea de factori de risc cunoscuți, îi vom analiza astăzi pe cei al căror impact este evident în populația generală.

Hipertensiunea arterială (HTA)

Menținerea tensiunii arteriale (TA) în limitele considerate normale (135 tensiunea sistolică maximă și 85 mmHg tensiunea diastolică minimă) este un deziderat important în combaterea afecțiunilor cerebrovasculare, cardiace, vasculare periferice și renale. Din păcate, de cele mai multe ori hipertensiunea arterială este determinată sau însoțită și de alți factori cu conotații negative asupra stării de sănătate: obezitate, diabet, dislipidemii.

Din fericire, la ora actuală avem un arsenal bogat în metode de combatere a hipertensiunii arteriale: reducerea consumului alimentar de sare, procedee de relaxare și medicamente antihipertensive. Există și suplimente naturale, precum Heart Tonic, care pot ajuta în combaterea principalelor cauze ale HTA.

De asemenea, tensiometrele digitale sunt disponibile în majoritatea farmaciilor și sunt ușor de folosit pentru monitorizarea tensiunii chiar acasă.

Colesterolul

Colesterolul seric reprezintă un factor important pentru sănătatea arterelor noastre. Inima este un organ muscular cu o vastă rețea de artere. Afectarea acestor artere determină scăderea cantității de sânge necesar funcționării în condiții optime a mușchiului cardiac. Ca analogie, dacă inima ar fi un lan de grâu, arterele ar fi canalele de irigație ale acestui lan. Colmatarea sistemului de irigație duce la scăderea performanțelor terenului, culturi proaste și arii întregi din lan fără nici un spic. Dacă în exemplul nostru noroiul este cel ce colmatează canalele de irigație, în cazul inimii colesterolul colmatează arterele.

Nu trebuie înțeles din acest exemplu că ar fi bine să nu avem deloc colesterol! Colesterolul are și părțile lui bune. Atenție, menținerea unui nivel optim al colesterolului din sânge reprezintă un factor important în sănătatea arterelor noastre, în general, și a arterelor inimii în special. Știți de ce arterele inimii se numesc “artere coronare”? Datorită faptului că ele înconjoară inima ca o coroană. Simplu, nu?

Fumatul

Despre fumat putem spune că orice persoană poate conștientiza riscul la care se expune practicând acest viciu. Grosso modo, fumatul distruge sănătatea pe mai multe căi. Fumul de țigară conține nicotină, gudroane și monoxid de carbon. Nicotina dă dependența, gudroanele ne afectează plămânii și căile respiratorii și sunt responsabile de o serie de modificări canceroase (cancer pulmonar, cancer oral ș.a.), iar monoxidul de carbon afectează sângele și vasele. Astfel, este lesne de înțeles rolul nefast al fumatului asupra sănătății inimii. O veste bună este că riscul de îmbolnăvire cardiovasculară se ameliorează în timp, până la dispariție, o dată cu renunțarea la fumat.

Obezitatea

Din păcate, obezitatea este ca un rău care nu vine niciodată singur. Ea determină apariția altor factori de risc cardiac dintre cei enumerați mai sus: hipertensunea arterială, diabetul, creșterea trigliceridelor, scăderea colesterolului HDL (colesterolul bun). Persoanele care au mai mult cu peste 30% din greutatea ideală au un risc mare sa dezvolte o boală cardiacă, chiar dacă nu au alți factori de risc. Există chiar un proverb chinez foarte adevărat, care spune că „ne săpăm mormântul cu dinții”. Atenție, cei ce se supun unei cure rapide de slăbire au risc sporit de moarte subită!

Stresul

Personalitatea de tip A nu este unanim acceptată ca factor de risc din lipsa unor studii concludente care să o lege de boala cardiacă. Definiția acestui tip de personalitate include: anxietate cronică, lipsa permanentă de timp și ostilitate față de exercițiile fizice. Aceste persoane sunt într-o continuă grabă, colerici, supărăcioase și în permanentă agitație. În sens popular, acești oameni sunt pur și simplu stresați.

Stil de viață pentru o inimă sănătoasă

Sanatatea inimii este indisolubil legată de starea generală de sănătate, atât fizică, cât și psihică. La nivel de organ, sănătatea inimii este dependentă de starea de normalitate a arterelor ei. Ținând cont că principala afecțiune arterială o constituie ateroscleroza, eforturile noastre de menținere a sănătății inimii sunt îndreptate în special în direcția limitării degradării aterosclerotice a arterelor coronare.

Reguli pentru o alimentație corectă

Eliminarea grăsimilor animale și, în special a cărnii grase (porc, vaca) și a produselor lactate a căror conținut în grăsimi hidrogenate este crescut;

Cresterea consumului de acizi grași Omega-3 (pește, în particular sardină, somon; uleiuri de in, cânepă, dovleac);

Consumul zilnic de fructe și legume proaspete; ghimbirul, usturoiul și șofranul și-au dovedit beneficiul cardiac.

Un aport zilnic adecvat de calciu diminuează posibilitatea apariției hipertensiunii arteriale. Alți factori alimentari importanți sunt magneziul (din legumele verzi și cereale), vitamina D, vitamina B6, B12, acid folic (din fructe, legume verzi, crucifere, roșii etc.) și substanțele antioxidante (coenzima Q).

Pentru menținerea sănătății cardiovasculare pot fi folosite și suplimentele naturale, precum BDHQ, un puternic complex antioxidant, care reduce riscul de apariție a infarctului și accidentelor vasculare și îmbunătățește circulația sanguină, inclusiv la nivelul miocardului.

Mișcarea

Orice tip de activitate fizică are efect benefic! Până și banala plimbare, jumătate de oră pe zi, făcută zilnic, are efecte bune asupra greutății corporale și asupra nivelului colesterolului și al trigliceridelor din sânge, reducând posibilitatea apariției afecțiunilor cardiace. Pentru prevenirea bolilor cardiace, American Heart Association recomandă 30-60 minute de exerciții fizice zilnic, la o intensitate de 50-80% din capacitatea lor de efort. Per ansamblu, orice activitate fizică are efecte benefice atâta timp cât nu există contraindicații medicale.

Comportamentul social

Renunțarea la fumat trebuie să fie primul obiectiv al oricărei persoane care-și dorește să fie sănătoasă. Există nenumărate resurse în combaterea acestui viciu, așa că nu o să insistăm asupra lui. În ceea ce privește stresul, acesta se poate combate cu o atitudine pozitivă asupra vieții, un somn bun, un sfat bun și mai multă detașare de inumanul cotidian.

Motivație pentru o inimă sănătoasă

Cum să ne motivăm să adoptăm sfaturile medicului înainte de a fi prea târziu? Mulți ignora recomandările medicului, deși știu că ar trebui sa le respecte, dacă țin la sănătatea lor.

Oare ne trebuie cu adevărat o motivație să fim sănătoși? Este ca și cum am cere să ne motiveze cineva să respirăm! Medicul nu este un zeu; el cunoaște ceea ce orice altă persoană ar putea cunoaște dacă ar studia medicina.

Surprinzător, în pragul mileniului trei, medicina modernă redescoperă sfaturile unui trai sănătos ale bunicilor: să fii cumpătat în toate, să nu-ți înveți trupul și mintea trândave și să nu pui la suflet toate fleacurile vieții. Pragmatismul științific modern umple cu cuvinte și goleste de sens toate aceste zicale ale străbunilor. Același adevăr privit din alt unghi.

Diferența dintre ei și noi, cei de azi, este că ei făceau din aceste învățături un mod de trai. Astăzi ne bazăm prea mult pe medicamente și pe miracolul medical creându-ne falsa iluzie că boala este o chestiune reversibilă. Azi, sănătatea nu mai este un dar neprețuit. Ea a devenit un bun pecuniar pe care avem senzația că-l putem dobândi oricând. Azi, un trai sănătos este catalogat comportament aberant, deșuet, antisocial sau chiar ciudat. Omul modern a devenit un maratonist dopat cu medicamente și concepte medicale științifice, ce aleargă după himere pierzându-și bunurile cele mai de preț ce dau vieții culoare și rost: bunul simț, sănătatea și firescul.

Concluzie

Boala cardiacă este o condiție organică ireversibilă identică curgerii timpului. Poți să iei medicamente cu pumnul, să vizitezi mii de specialiști cardiologi și chiar să-ți transplantezi o inimă nouă, tânără și puternică, niciodată nu o să mai fii ceea ce ai fost: un om sănătos. Vei fi însă un bolnav compensat.

În incheiere, nu trebuie să uităm că este mult mai ușor să prevenim o condiție decât să o tratăm, iar cel mai simplu mod de prevenție este controlul medical periodic prin medicul de familie.

Lasă un comentariu

Pin It on Pinterest